Vincent Houdijk ©®
Home     Biografie     Concerten     Projecten     Workshops     Multimedia     Persmap     Privélessen     Donaties      
VinnieVibes Recensie Jazzstichting Nieuw en Diep

In Windkracht 13 bleek het jonge kwintet VinnieVibes afgelopen zaterdag (25 oktober 2014) een regelrechte revelatie te zijn. Slechts eenmaal eerder weerklonk in dit Helderse broeinest van cultuur het ‘flessenrek’, zoals Frits Landesbergen de vibrafoon een paar jaar terug zo olijk introduceerde aan het Helderse publiek. Vincent Houdijk betoonde zich de leerling die zijn leermeester " dezelfde Landesbergen " overtrof. Niet alleen als vibrafonist, maar vooral als scheppend kunstenaar: want al de composities van zijn hand, die de band deze avond speelde, hadden een kwaliteit die je niet vaak tegenkomt in de hedendaagse muziek. Sterk qua melodisch karakter, spannend in de opbouw en gebed in fijne grooves.


DSC_8234_lzn_e


De vibrafoon: metalen plankjes, met metalen resonantiebuizen " ‘de flessen’ " eronder, die al of niet gedempt aangeslagen worden met stokjes met afwisselend zachte en hardere ‘pluizenbolletjes’. Soms goed voor wollige ‘hemelse’ klanken, soms sprankelend en verfrissend als een katerende waterval. Houdijk betoonde zich een virtuoos, die met twee, maar meestal vier stokken dansend achter zijn instrument de ene na de andere geweldige solo speelde. Maar de musici die hij om zich heen heeft verzameld deden daar niet voor onder. Er was veel ruimte voor lange solistische escapades van vooral rietblazer Floris van der Vlugt, die alle ruimte kreeg om alle registers van zij alt en sopraansaxofoons te benutten. Hij wordt terecht beschouwd als een van de grote talenten van dit moment, die ogenschijnlijk met groot gemak de lastigste notenpassages laat werklinken. Fenomenaal waren de unisono gespeelde snelle interrupties van vibrafoon en sopraansax in het stuk getiteld “40 Degrees”, waar de heren ook zelf ogenschijnlijk veel plezier aan beleefden. Inval bassist Guus Bakker speelde voor het eerst mee; hij had echt nog nooit met de anderen

DSC_8329_lzn_egespeeld! Wonderbaarlijk, want als je het niet wist, zou je het niet geloven, zo lekker zat hij samen met de uitstekende drummer Haye Jellema in ‘da groove’. Tja, dat is dan toch de kracht van jazz. Ja, want hier was wel sprake van echte jazz, er werd met overgave en lang geïmproviseerd, maar toch was deze muziek uiterst toegankelijk en melodieus, bijna pop soms. Gitarist Aron Raams ontpopte zich zeker in de tweede set als een bijzonder smaakvolle muzikant, die met zijn fraaie Gretch een prachtig geluid voortbracht, waarin je soms zelfs “Shadow” Hank B. Marvin terughoorde. Subtiel en gedoseerd gebruikte hij galm, echo en wahwah effecten, hetgeen zijn originele gestileerde spel nog meer versterkte.

De tweede set was in feite één muzikaal hoogtepunt met een fraai solostuk van de jonge bandleider Houdijk " een prachtige ode aan zijn ouders, getiteld “MaPa” " als introductie. Met name hier kwamen zijn compositorische kwaliteiten voor het voetlicht: je hoort de song voor het eerst, maar het lijkt of je eerder hebt gehoord. Alsof het een al lang bestaande evergreen is. Zijn composities hebben allemaal wel iets filmisch, ze vertellen een verhaal. Maar het allersterkst was de band in een lied dat Houdijk ooit componeerde voor “Shanti”, zijn voormalige vriendin. Shanti is het Indiase woord voor vrede, zo lichtte hij deze compositie toe. De basis word gevormd door een continu herhaald minimalistisch gitaarminiatuurtje, dat fluisterzacht, afgedempt en staccato wordt gespeeld met drums in negen kwartsmaat, een gestreken basthema en aanvullende akkoorden van de vibes, dat Floris van der Vlugt de gelegenheid geeft een lange lyrische ontdekkingsreis op de sopraansax te ondernemen, terwijl de intensiteit sluipenderwijs wordt opgevoerd tot de bijna orgastische ontlading. Schitterend! 


DSC_8265_lzn_e
Dit is muziek waar je ingezogen wordt. Bijna even sterk is het titelnummer van de eerste CD van deze VinnieVibes, “15”. Dit stuk schreef hij voor zijn oudere broer die 15 jaar daarvoor op tragische wijze om het leven kwam bij de vliegramp met het Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke luchtmacht. Vincent was toen zelf 15 jaar en hij besloot zijn leven net zo te wijden aan de muziek, zoals zijn bewonderde broer Ashley Houdijk, die lid was van de luchtmachtkapel. Een prachtig gitaarintro wordt opgevolgd door een fraai repeterend thema op de vibrafoon. Een mooie gitaarsolo van Aron Raams en een fenomenale solopartij van Vincent Houdijk maken samen met de dwingende en steeds aan intensiteit groeiende groove van de ritmesectie de spanning haast ondragelijk. De bijna ‘apocaliptische’ climax met een scheut stevige wahwah op de gitaar is zelfs psychedelisch te noemen. Deze VinnieVibes is gewoon een topband!

DSC_8393_lzn_eOp deze zaterdagavond had je dus geen XTC pilletje nodig om in euforie te geraken! Vincent Houdijk is een hele grote muzikant en componist " een schepper! " en hij ontpopte zich als een aardig en innemend mens, die ontwapenend en grappig in zijn aankondigingen bleek te zijn. Hij verdient een veel groter publiek, dan de kleine veertig aanwezigen in Windkracht 13 op deze avond. Zij waren de ‘winnaars’, als getuigen van een fantastisch concert. 

Bron: Jazzstichting Nieuw en Diep door Gerard Hoekmeijer

Foto's: Jowan RichieVincent Houdijk overdondert Overvol Paradox


Hij had het wel voor elkaar, deze zondagmiddag in muziekpodium Paradox. Vibrafonist Vincent Houdijk was een particuliere kruistocht begonnen richting vrienden, familie, pers, ja iedereen die in zijn adressenboek voorkomt. Of ze niet naar de presentatie van zijn cd ‘15’ wilden komen? Ja, dat wilden ze wel en nog massaal ook: Paradox had nog nooit zoveel mensen geborgen als tijdens dit presentatieconcert.
Album '15'
Het album van VinnieVibes is te beluisteren en downloaden op:

VinnieVibes Tour 2014-2015
VinnieVibes heeft diverse concerten presenteren:
  • New Compositions [link]
  • New Compositions featuring Bert Boeren [link]
  • The music of Dave Holland [link]
  • VinnieVibes & String Quartet [link]

Klik voor de Persmap


Percussion Friends
Vincent is met collega Ramon Lormans Artistiek directeur van hun Stichting Percussion Friends. Deze stichting heeft als doel het bevorderen en stimuleren van jonge talentvolle slagwerkers om ze uiteindelijk te begeleiden naar een professionele beroepspraktijk.

Percussion Friends biedt zeer getalenteerde jonge musici een kwalitatief hoogwaardige vooropleiding. Via deze weg kunnen zij hun talenten optimaal ontwikkelen en goed instromen bij een vervolgstudie. Alle studenten worden en zijn optimaal begeleidt naar een vakstudie. Oud studenten zijn aangenomen/afgestudeerd op de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam. Den Haag, Tilburg, Utrecht, Arnhem, Zwolle, Groningen, Maastricht en Krakow. 

Jaarlijks vindt de Percussion Friends Chamber Music Academy plaats aan het Conservatorium van Amsterdam. Dit is een van de meest vooraanstaande Academies op het gebied van slagwerk. Kamermuziek en samenwerken tussen studenten staat centraal, naast individuele lessen en coaching op het gebied van carrièreplanning en creatief ondernemen.

Percussion Friends partners zijn ondermeer TROMP Percussion (Competition and Festival) EindhovenADAMS MusicHorn Percussion and Beurskens Muziekuitgeverij.Docent
Vincent is gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle, Tilburg en Krakow. Hij richt zich hier specifiek op vibrafoon/marimba en improvisatie als solo- en als ensemble instrument. 
Recensie Brabants Dagblad; Rene van Peer
De debuut-cd '15', waar jazz-vibrafonist Vincent Houdijk tien jaar aan gewerkt heeft, is geïnspireerd op de Herculesramp 1996. Je zou verwachten dat het zware kost is. Het tegendeel blijkt waar. 
Aan alles is af te horen dat Houdijk grote zorg aan de muziek besteed heeft. Hij heeft niet alleen een gevoel voor mooie melodieën, maar ook voor bijzondere samenklanken. 

Ongetwijfeld heeft hij een fijn oor ontwikkeld doordat hij al zo lang midden in de rijke timbres van de vibrafoon zit. Het helpt natuurlijk dat hij voor de cd uitstekende muzikanten om zich heen verzameld heeft. Prominente gasten zijn trompettist Eric Vloeimans en trombonist Bert Boeren, net als Houdijk afkomstig uit Den Bosch.

Componist
Minstens zo belangrijk voor het totale geluid zijn gitarist Aron Raams en drummer Mark Schilders uit Waalwijk. Als componist en als muzikant laat hij de kleuren en de warmte die van de vibrafoon af stralen volledig tot hun recht komen. Dat laat hij horen in het ontroerende solostuk 'Mapa' opgedragen aan zijn ouders. De sprookjesachtige klanken van het instrument zweven koesterend je oren in. Als bandleider weet hij mensen te inspireren.

'Intimate Moments' opent met zachtzinnig, zorgvuldig samenspel. Gedragen door de diepe lange tonen van een basklarinet mengen de instrumenten tot een veelkleurig palet. Maar zo halverwege het nummer, na een diep doorvoelde solo op contrabas, mag de zweep erover. Aangejaagd door fel drumwerk werpt de band zich hals over kop in een hoge versnelling vol funky gitaarakkoorden. Daar weeft Boeren met lange uithalen zijn eerste solo doorheen. Zo schakelt de hele cd moeiteloos heen en weer tussen uiteenlopende stijlen en sferen. Houdijk mag '15' gemaakt hebben als monument voor zijn gestorven broer, de muziek straalt vooral liefde voor het leven uit. Hessel Fluitman, JazzFlits Magazine
"De composities van Houdijk stralen kracht uit en worden krachtig tot leven gewekt. Elk stuk muziek prikkelt de fantasie."


Rinus van der Heijden, Jazzenzo Magazine
"Het concert van Vincent Houdijks groep werd een energieke happening, vakkundig neergezet, met frisse ideeën, groot vakmanschap, oog voor detail en wat de leider zelf betreft: een enorm gevoel voor harmonie, melodie en swing. Wat moet je nog meer aandragen om een indringend jazzconcert neer te zetten?"

Blogs
Hieronder ziet u de links naar de diverse Blogs die Vincent regelmatig schrijft:

Agenda update:

Marimbaduo Vincent Houdijk en Ramon Lormans:
Vincent Houdijk & his VinnieVibes overdondert uitverkochte jazzclub Paradox, Tilburg:

Updates 2013:Contact

Vincent Houdijk:
+31 (0)6 53 44 42 42


Contact Address
Teaching

Percussion Friends
Conservatorium van Amsterdam
Adams Musical Instruments
Related links

Google+ Vincent Houdijk
Twitter/vinnievibes
Facebook/vinnievibes
LinkedIn/vinnievibes
Youtube/vinnievibes
Vimeo/vinnievibes
Soundcloud/vinnievibes
Houdijk-Telderman
Trio Moya
Ramon Lormans
Bart de Rijk
Comedy Orchestra The Hutspot
Vibrafoon
Vibrafoon Startpagina
Privacy

Cookies
Follow me
©® 2015 Vincent Houdijk -- ©® Powered by SOG Weert